Przechowywania wina

 
Nawilżanie powietrza podczas przechowywania wina

Dobra gleba, słoneczne stoki i ludzie, dla których zarządzanie winnicą jest pasją — to optymalne warunki do produkcji dobrego wina. Aby utrzymać albo nawet podnieść jego jakość, w magazynach i piwnicach na wino trzeba utrzymywać stałą temperaturę i ściśle kontrolować wilgotność. Suche powietrze przenikające przez ścianki beczek spowoduje, że wino będzie wyparowywać, dopóki wilgotność wewnątrz beczki nie będzie taka sama jak wilgotność powietrza w magazynie.


Idealne warunki do przechowywania wina to zatem chłód, ciemność i odpowiednia wilgotność. To, czy do stworzenia odpowiednich warunków wystarczy stacjonarny system nawilżania, czy konieczne jest zainstalowanie systemu połączonego z systemem wentylacji, zależy od konkretnej sytuacji. Zdecydowanie jest to jednak inwestycja, która się opłaci.