Nawilżanie powietrza do przechowywania wina


Dobra gleba, słoneczne stoki, oddani winiarze: to najlepsze warunki do tworzenia dobrych win. Aby zachować lub podnieść ich jakość, magazyny i piwnice winne muszą mieć stałą temperaturę i ściśle regulowaną wilgotność.

Suche powietrze — nawet gdy przenika przez ściany beczek — prowadzi do odparowania wina, które utrzymuje się do momentu uzyskania równowagi wilgotności z otaczającym powietrzem w pomieszczeniu magazynowym.

Nawet zakorkowane wino butelkowane wymaga stałego klimatu w pomieszczeniu, w przeciwnym razie zamieni się w ocet. Chłodno, ciemno i wilgotno — to optymalne warunki do przechowywania wina. O tym, czy odpowiednie warunki tworzy stacjonarne urządzenie nawilżające czy system połączony z wentylacją, decydują lokalne warunki. Niezależnie od decyzji jest to inwestycja, której warto dokonać.
Przechowywanie wina