Nawilżanie powietrza podczas przechowywania owoców, warzyw i żywności


Owoce i warzywa przebywają długą drogę, zanim dotrą do kuchni. Aby zachować składniki takie jak witaminy i enzymy, należy zapewnić odpowiednie warunki podczas transportu i przechowywania.

Warzywa można przechowywać w temperaturze 20°C tylko przez dwa dni. W temperaturze 2°C i przy wilgotności powietrza 80% zachowują świeżość i skład jak w pierwszym dniu do dwóch tygodni.

Pod wpływem suchego powietrza zmniejszeniu ulegawaga owoców, a co za tym idzie — ich wartość handlowa


z kontrolowaną wilgotnością
suchym powietrzem
Ponieważ owoce i warzywa szybko wysychają i kurczą się nawet w niskich temperaturach, należy zadbać o odpowiednią wilgotność powietrza. Odpowiedni system nawilżania w halach magazynowych oraz powierzchniach wystawienniczych sprawia, że owoce i warzywa pozostają świeże i można je sprzedawać bez utraty wagi.
Magazyn owoców ziarnkowych
Pieczywo/wypieki
Sery
Ziemniaki
Czekolada
Chmiel
Grzyby
Herbata