Adiabatyczny system nawilżania powietrza w 5-gwiazdkowym hotelu Chedi w Andermatt zapewnia gościom idealne warunki klimatyczne. Aby spełnić wymogi eksploatacyjne, w hotelu zainstalowano 12 nawilżaczy hybrydowych. Właściciel hotelu był bardzo zadowolony z ich wysokich standardów higienicznych i niskich kosztów użytkowania.
Otwarty pod koniec 2013 r. hotel Chedi w Szwajcarii już w 2014 r. został uznany przez prasę międzynarodową za miejsce, które koniecznie trzeba odwiedzić. Wraz z innymi inwestycjami ma on sprawić, że małe miasteczko Andermatt stanie się bardziej atrakcyjne niż znany kurort St. Moritz. Chedi stanowi przy tym modelowy przykład luksusowego obiektu zgodnego z zasadami zrównoważonej gospodarki. Minimalistyczną i proekologiczną koncepcję hotelu odzwierciedlono w projekcie architektonicznym, wykorzystanych materiałach budowlanych i najnowocześniejszym wyposażeniu.
Duży kompleks hotelowy otaczają stare sosny, które udało się zachować w nienaruszonym stanie podczas budowy. Sam hotel zaprojektowano tak, aby harmonizował z krajobrazem malowniczego alpejskiego miasteczka. Cztery budynki kompleksu wkomponowano w sieć wąskich, brukowanych uliczek. Fasada z drewna rosnących w okolicy świerków nadaje tym budynkom — część z nich ma aż sześć pięter — wyrazisty alpejski charakter.
Imponujące przestrzenie
Za nowoczesnym, stalowo-szklanym wejściem znajduje się hol z recepcją, mający prawie sześć metrów wysokości. Przestronność tych obszarów podkreśla jeszcze wrażenie zbytkowności: parter i pierwsze piętro wszystkich czterech budynków są ze sobą połączone. Łączniki i przejścia między pokojami naprawdę potrafią zaskoczyć. Strefę przejściową między częścią zewnętrzną i wewnętrzną zaprojektowano z wielkim pietyzmem. Połączenie przejrzystych i nieprzezroczystych materiałów jednocześnie podkreśla i łączy charakteryzujące się różnym klimatem obszary na zewnątrz i wewnątrz budynku. Przykładem może być duży, opalany drewnem kominek umieszczony między chłodniejszą strefą zewnętrzną a przytulną strefą wewnętrzną, gdzie goście mogą się odprężyć i odpocząć. Kolejne dwa kominki ogrzewają klimatyczny bar Aprés Ski. W sumie w hotelu znajdują się 193 kominki. We własny kominek wyposażony jest każdy apartament (apartamenty stanowią mniej więcej jedną trzecią wszystkich pokoi). Niektóre kominki są częściowo zabudowane — są dzięki temu bardziej funkcjonalne lub atrakcyjniejsze wizualnie.
Ciepło i ogień z opalanych gazem kominków tworzą atmosferę, w której goście dobrze się czują. Poza tym wykorzystuje się je do ogrzewania. System ogrzewania hotelu obejmuje też piece na zrębki drewna — opał zgodny z zasadami zrównoważonej gospodarki. Kiedy temperatury na dworze są przyjemne, na przykład wczesnym latem, drzwi hotelu są otwierane. Dzięki temu do budynku dostaje się dużo powietrza z zewnątrz. Precyzyjne ustawienia systemu wentylacji pozwalają zrównoważyć te fluktuacje. Oznacza to również, że poziom wilgotności można regulować w sposób ciągły.
Wspaniały nastrój
W półotwartych kuchniach przygotowuje się potrawy z całego świata. Największe wrażenie robi sala japońska, jeden z hotelowych skarbów zaprojektowany w minimalistycznym stylu. Otwierane do środka ściany ozdobiono wyrafinowaną perforacją. Wznoszący się delikatnie korytarz wiedzie do tradycyjnej japońskiej sali jadalnej.
Podróż przez różne „strefy kulinarnych klimatów” prowadzi też przez „pokój cygar” z humidorem (specjalnym pomieszczeniem o stałej wilgotności powietrza, wykorzystywanym do przechowywania cygar i tytoniu), czy szklaną wieżę, w której odtworzono klimat jaskini i która służy jako dojrzewalnia serów. Wilgotnością powietrza w pokojach hotelowych steruje 12 nawilżaczy Condair Dual
2. W systemie wentylacyjnym w głównej restauracji zainstalowano nawilżacz generujący 24 000 m³ powietrza w ciągu godziny (szczegóły techniczne podano w tabeli). W zimie temperatura powietrza na zewnątrz może wynosić –15°C przy 90% wilgotności. Powietrze to zostaje ogrzane do 38°C, więc nawet po schłodzeniu w procesie nawilżania zachowuje wilgotność na komfortowym poziomie 45% i temperaturę 21,5°C. Nawilżanie adiabatyczne okazuje się metodą najbardziej wydajną energetycznie i zapewniającą najbardziej zrównoważone wykorzystanie zasobów. Nawilżacze wysokociśnieniowe potrzebują znacznie więcej energii do zasilania pomp ciśnieniowych, a nawilżacze parowe — do podgrzewania wykorzystywanej przez nie wody. Systemy Dual 2 zapewniają oszczędność wody potrzebnej w procesie nawilżania. Straty wody podczas czyszczenia są minimalne. Ilość wody można zaś dokładnie kontrolować.
Higiena
Gdy powietrze jest nasycane wodą, bardzo ważne są zawsze kwestie higieny. Nie można dopuścić do namnażania się bakterii Legionella, pleśni, grzybów ani żadnych innych szkodliwych mikroorganizmów. Konstrukcja nawilżaczy Dual 2 pozwala skutecznie rozwiązać ten problem. Głównym elementem zastosowanej w nich koncepcji jest jonizacja srebrem. Jony srebra wykorzystuje się również do sterylizacji wody pitnej; tu zaś, wraz ze sterylnym filtrem, pozwalają trwale zapobiegać namnażaniu się bakterii i tworzeniu osadów biologicznych. Filtr dokładnego oczyszczania, stacja zmiękczania wody oraz filtr osmotyczny odpowiadają za usuwanie zanieczyszczeń nieorganicznych. Jakość wody regulowana jest automatycznie. Wewnętrzne przewody wodne są regularnie czyszczone, aby uniemożliwić rozwój bakterii (nawet w okresach, w których nawilżanie powietrza nie jest konieczne). Nawilżacz hybrydowy nawilża powietrze dzięki połączeniu atomizacji niskociśnieniowej i ewaporacji.
Kropelki wody całkowicie wyparowują, padając na elementy ceramiczne, które mają porowatą (gąbczastą) strukturę, a więc bardzo dużą powierzchnię. Nawilżone powietrze nie zawiera więc w ogóle mgiełki wodnej ani drobnoustrojów. Higienę pracy całego systemu sprawdzono i potwierdzono w długotrwałych testach prowadzonych przez niezależny instytut Fresenius. Po roku eksploatacji zgodność ze standardami higieny jest oceniana ponownie. Po wyłączeniu systemu woda z całej instalacji jest spuszczana automatycznie. Ponieważ zastosowany system jest niskociśnieniowy, odległość nawilżania jest bardzo mała, więc cała instalacja jest bardzo zwarta.
Harmonia z naturą
Materiały wykorzystane we wnętrzu hotelu harmonizują z jego ekologicznym systemem nawilżania. W wielu miejscach użyto materiałów naturalnych, zwiększających wilgotność powietrza. Drewno wykorzystane podczas budowy, na przykład belki, pozostało surowe, zachowało więc przepuszczalność. Jako pokrycie podłogowe wykorzystano olejowane deski i naturalny kamień. Wapień belgijski o szaroniebieskim odcieniu tworzy atmosferę spokoju i relaksu. Lokalnie wydobywany granit został ułożony warstwowo na wiele sposobów. Wyrafinowane oświetlenie lśni jak gwiazdy na czystym nocnym niebie. Wykorzystano także ozdoby pochodzenia naturalnego: korzenie drzew o nietypowych kształtach czy krążki z przeciętych pni drzew. Chedi to nowoczesny, luksusowy hotel na wiele sposobów składający hołd naturze.